Skip to main content

Σητεία 27/07/2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο πλαίσιο των δράσεων πρόληψης του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας και με γνώμονα τη θέση ότι ο πολιτισμός αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ουσιαστική ευημερία όλων, αλλά και για την ανάπτυξη των κοινοτήτων στις οποίες ζούμε, δημιουργήθηκε κατά την περίοδο της καραντίνας και της πανδημίας, , ως αντίβαρο και δημιουργική διέξοδος στις πρωτόγνωρες αυτές συνθήκες, μια ομάδα ανάγνωσης στην οποία συμμετείχαν πολίτες της Σητείας.

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας είναι ένα πρόγραμμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) που λειτουργεί στην πόλη της Σητείας από το 2008. Κεντρικά πεδία δράσης του προγράμματος είναι αφενός η υποστήριξη ανθρώπων με προβλήματα εξάρτησης (αλκοόλ, παράνομες ουσίες, τζόγος) και του περιβάλλοντός τους και αφετέρου η υλοποίηση δράσεων που στοχεύουν στην πρόληψη των εξαρτήσεων και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων.

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος της ομάδας αυτής  κατά τον οποίο η ομάδα μελέτησε δύο έργα, τη νουβέλα «Όνειρο καλοκαιρινής ημέρας» του Λευκάδιου Χερν και το διήγημα του Φερνάντο Πεσσόα «Η ώρα του Διαβόλου». Τα σημαντικά αυτά έργα  πυροδότησαν  πολλές σκέψεις, συζητήσεις και προβληματισμούς στις εβδομαδιαίες διαδικτυακές μας συναντήσεις. Έδωσαν την αφορμή για να γνωρίσουμε καλύτερα τους παραπάνω συγγραφείς αλλά και να γνωριστούμε  μεταξύ μας, μέσα από  την ανάλυση των έργων και την  επαφή με εντελώς καινούργιες ιδέες και ερεθίσματα.

Η ομάδα θα συνεχίσει τις συναντήσεις της στις αρχές του φθινοπώρου, οπότε θα γίνει εκ νέου ανοιχτό κάλεσμα για την εισαγωγή νέων μελών.

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας βασίζει τον τρόπο λειτουργίας του στις σύγχρονες κριτικές προσεγγίσεις της επιστήμης της Ψυχολογίας και άλλων κοινωνικών επιστημών, καθώς και του πεδίου των εξαρτήσεων. Βάσει αυτών των προσεγγίσεων, στο πρόγραμμα δίνεται έμφαση στις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις των αιτιών του προβλήματος της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Ταυτόχρονα, τίθενται στο επίκεντρο των υλοποιούμενων παρεμβάσεων οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους, με κύρια προτάγματα τη χειραφέτησή τους και την ανάκτηση της αξιοπρέπειάς τους. Κεντρικοί άξονες των παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται από το πρόγραμμα είναι η έννοια της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των άμεσα ενδιαφερόμενων.