Skip to main content

Ένα ενδιαφέρον «ταξίδι» στις μυρωδιές, τις τεχνικές παρασκευής και στα μικρά πολύτιμα μυστικά της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας αποτέλεσε το διήμερο με θέμα «Γεύσεις της παράδοσης» που πραγματοποίησε, ο «Ξενώνας Ραψάνης» του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Α.Π.Θ. στις 9 και 10 Αυγούστου 2017, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γυναικών Ραψάνης και τον Μορφωτικό Σύλλογο Ραψάνης. Μεγάλη η ανταπόκριση υπήρξε από μικρούς επίδοξους μάγειρες, που κατέκλυσαν την κουζίνα και τους βοηθητικούς χώρους του «Ξενώνα» για να μάθουν να ανοίγουν παραδοσιακό φύλλο για πίτα και να παρασκευάζουν σπιτικές μαρμελάδες νεκταρίνι, υπό την καθοδήγηση των μελών των δύο Συλλόγων της Ραψάνης.

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας βασίζει τον τρόπο λειτουργίας του στις σύγχρονες κριτικές προσεγγίσεις της επιστήμης της Ψυχολογίας και άλλων κοινωνικών επιστημών, καθώς και του πεδίου των εξαρτήσεων. Βάσει αυτών των προσεγγίσεων, στο πρόγραμμα δίνεται έμφαση στις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις των αιτιών του προβλήματος της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Ταυτόχρονα, τίθενται στο επίκεντρο των υλοποιούμενων παρεμβάσεων οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους, με κύρια προτάγματα τη χειραφέτησή τους και την ανάκτηση της αξιοπρέπειάς τους. Κεντρικοί άξονες των παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται από το πρόγραμμα είναι η έννοια της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των άμεσα ενδιαφερόμενων.