Skip to main content

                                                                      Χανιά, 24/5/2019

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Προβολές Ντοκιμαντέρ

Η Terra Verde και το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων διοργανώνουν κύκλο προβολών Ντοκιμαντέρ.

Οι προβολές αφορούν ντοκιμαντέρ κρητικών δημιουργών, ανθρώπων που έζησαν, αφουγκράστηκαν και αποτύπωσαν με το έργο τους την ιστορία της τοπικής κοινωνίας, αλλά και θέματα ευρύτερου κοινωνικού προβληματισμού. Πιο συγκεκριμένα θα προβληθούν τα εξής ντοκιμαντέρ:

29/5 – «Οι επιζώντες» του Σταύρου Ψυλλάκη

5/6   – «Στα σκοτεινά στην Κρήτη» της Βίκης Αρβελάκη

12/6 – «Άλλος δρόμος δεν υπήρχε» του Σταύρου Ψυλλάκη

19/6 – «Λουλούδια που μαράθηκαν νωρίς» του Ματθαίου Φραντζεσκάκη και της Βίκης Αρβελάκη

Οι προβολές θα πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη στις 21:00 στην Terra Verde στην Τσουδερών.

Η συλλογικότητα Terra Verde δρα στην προώθηση προϊόντων εναλλακτικού και αλληλέγγυου εμπορίου, μέσω ενός δικτύου αντίστοιχων συλλογικοτήτων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Προϊόντα συνεταιρισμών παραγωγών του λεγόμενου παγκόσμιου νότου, αγροτών – παραγωγών και συνεταιρισμών τοπικών προϊόντων με κοινωνική δράση από όλη την Ελλάδα (κ.α.) , με στόχο την ενίσχυση της προσπάθειας προώθησης μιας άλλης αδιαμεσολάβητης λογικής στην αγροτική παραγωγή (και όχι μόνο) , καθώς και διακίνηση στην βάση της σχέσης εμπιστοσύνης παραγωγού- καταναλωτή.

Η Terra Verde είναι μια κίνηση ανθρώπων που αποπειράται να διατυπώσει μια άλλη πρόταση εμπορίου, έξω από κάθε επίσημη οικονομική δομή, έξω από τα επίσημα εμπορικά κυκλώματα. Είναι ένα εναλλακτικό μοντέλο εμπορίου, που στην θέση του κέρδους βάζει πλήθος άλλων στόχων. Λειτουργεί με τη συμμετοχικότητα των τοπικών παραγωγών και την εθελοντική δράση των συμμετεχόντων στην συλλογικότητα, με διαδικασίες βασισμένες στις αρχές της αυτοοργάνωσης, της αυτονομίας, της αλληλεγγύης και της εκτίμησης σε αυτόν που αντιστέκεται. Στόχος μας είναι ένα δίκτυο ανταλλαγής και διάδοσης ιδεών των οποίων η αξία δεν μετριέται σε χρήμα. Οι έννοιες αλληλεγγύη, εμπιστοσύνη, συντροφικότητα, συμμετοχή, δοκιμάζονται στην πράξη και διαχέονται στην κοινωνία, σαν εφαρμόσιμα παραδείγματα. Μιλώντας για αλληλεγγύη, εννοούμε την έμπρακτη στήριξη αγώνων και κινημάτων, που μας δίνουν ώθηση να κινητοποιηθούμε και όχι τη “συμπόνια για τους φτωχούς”.

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων είναι πρόγραμμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και λειτουργεί με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας και τη συνεργασία του ΟΚΑΝΑ. Το πρόγραμμα υποστηρίζει ανθρώπους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξάρτησης από νόμιμες ή παράνομες ψυχοτρόπες ουσίες και από τυχερά παιχνίδια, καθώς και μέλη του οικογενειακού και φιλικού τους περιβάλλοντος. Όλες οι υπηρεσίες του προγράμματος παρέχονται δωρεάν.

Ταυτόχρονα, το πρόγραμμα συνεργάζεται με φορείς και συλλογικότητες και υλοποιεί από κοινού μαζί τους δράσεις στην τοπική κοινότητα των Χανίων. Οι δράσεις αυτές αφορούν κοινωνικά ζητήματα, την τέχνη, τον πολιτισμό, την οικολογία, τον αθλητισμό, την τοπική ανάπτυξη κ.α.

Στόχοι των δράσεων αυτών είναι η δημιουργία χώρων έκφρασης των αναγκών των πολιτών, η ενεργοποίηση τους για ζητήματα που τους αφορούν και η προσπάθεια αντιμετώπισης των ζητημάτων αυτών μέσα σε ένα πλαίσιο συλλογικότητας και αλληλεγγύης, η προαγωγή αξιών όπως η συλλογικότητα, η αλληλοβοήθεια, ο σεβασμός στην διαφορετικότητα κ.α.

 

Στοιχεία επικοινωνίας:

Terra Verde
Χ”Μιχάλη Νταλιάνη 5
Ώρες Λειτουργίας: Δεύτερα – Παρασκευή 09:00-21:00 & Σάββατο 09:00-14:30
28210-52201
info@terraverde-chania.gr
Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων
Τσουδερών 73
Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00-16:00
28210 23432
chania@selfhelp.gr

 

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας βασίζει τον τρόπο λειτουργίας του στις σύγχρονες κριτικές προσεγγίσεις της επιστήμης της Ψυχολογίας και άλλων κοινωνικών επιστημών, καθώς και του πεδίου των εξαρτήσεων. Βάσει αυτών των προσεγγίσεων, στο πρόγραμμα δίνεται έμφαση στις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις των αιτιών του προβλήματος της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Ταυτόχρονα, τίθενται στο επίκεντρο των υλοποιούμενων παρεμβάσεων οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους, με κύρια προτάγματα τη χειραφέτησή τους και την ανάκτηση της αξιοπρέπειάς τους. Κεντρικοί άξονες των παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται από το πρόγραμμα είναι η έννοια της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των άμεσα ενδιαφερόμενων.