ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - Τμήμα Ψυχολογίας
με τη χρηματοδότηση του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ και τη συνεργασία του ΟΚΑΝΑ

Συμμετοχή του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων στη Θεματική Εβδομάδα

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων συμμετείχε στη Θεματική Εβδομάδα που υλοποιεί το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) στα Γυμνάσια της χώρας, στο θεματικό άξονα «Πρόληψη του Εθισμού και των Εξαρτήσεων».

Στα πλαίσια αυτής, στις 9 Απριλίου οι εργαζόμενες του προγράμματος επισκέφτηκαν το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Χανίων, όπου πραγματοποίησαν συζήτηση σχετικά με την αξία του διαδικτύου στη ζωή μας, τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να προκύψουν, καθώς και τρόπους αντιμετώπισης τους. Ακολούθησαν όμοιες συζητήσεις στις 13 και 14 Μαΐου στο Γυμνάσιο Κουνουπιδιανών με μαθητές 5 τμημάτων της Α΄ Γυμνασίου, καθώς και στις 15 Μαΐου με δύο τμήματα της Α’ Γυμνασίου, στο Γυμνασίου Αλικιανού. Οι συζητήσεις αυτές αφορούσαν ευρύτερα το φαινόμενο της εξάρτησης, καθώς και την εξάρτηση από τις εφαρμογές του διαδικτύου.

Στις παραπάνω συζητήσεις αξιοποιήθηκαν οι αρχές του συμμετοχικού διαλόγου. Οι μαθητές ήταν ενεργοί καθ’ όλη τη διάρκεια των συζητήσεων εκφράζοντας σκέψεις, απόψεις και προβληματισμούς σχετικά με το διαδίκτυο και το φαινόμενο της εξάρτησης.

Σε συνέχεια των δράσεων στα πλαίσια της θεματικής εβδομάδας, πραγματοποιήθηκε ομιλία που απευθυνόταν σε γονείς στο Γυμνάσιο Κουνουπιδιανών με θέμα: «Υπερβολική ενασχόληση με το διαδίκτυο: πότε είναι πρόβλημα και πότε όχι». Το ενδιαφέρον των γονέων ήταν μεγάλο, καθώς και η συμμετοχή στη συζήτηση, μέσα από την οποία αναδύθηκαν ερωτήματα, προβληματισμοί και εμπειρίες.