Skip to main content

Στο πάρκο των Εθνών την Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021 “ένωσαν” τις δυνάμεις τους η «Ομάδα γειτονιάς του Βαρδάρη» του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Α.Π.Θ., η Β’ Δημοτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης και πληθώρα συλλογικοτήτων και ομάδων της πόλης με την υποστήριξη του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ Γραφείο Θεσσαλονίκης – Ελλάδα, για την πραγματοποίηση της πρώτης ανοιχτής γιορτής γειτονιάς του Βαρδάρη. Άνθρωποι κάθε ηλικίας και κοινωνικής/ πολιτισμικής «αφετηρίας» έδωσαν το μήνυμα, ότι κάθε γωνιά της πόλης μπορεί να αλλάξει μέσα από τη συμμέτοχή, τη δημιουργικότητα και τη συνεργασία, αρκεί να στρέψουμε το βλέμμα μας προς αυτή την κατεύθυνση.

Σκοπός και επιδίωξη μας η ανάδειξη της πολύπλευρης και πλούσιας «(ανθρωπο)γεωγραφίας» της γειτονιάς, ο προβληματισμός για την αξιοποίηση του δημόσιου χώρου, των κτιρίων και η εργασία στην περιοχή, καθώς και η επαναοικειοποίηση όλων αυτών των σημείων που κάνουν το Βαρδάρη μέχρι και σήμερα μοναδικό. Μέσα από δράσεις, όπως το ΄καφέ του κόσμου΄, το ΄κυνήγι θησαυρού΄, τη ΄ζωντανή βιβλιοθήκη’, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν μια περιοχή που διαδραματίζει καίριο ρόλο στην καθημερινότητα της πόλης. Οι δράσεις για τα παιδιά, και μια έκθεση φωτογραφίας πλαισίωσαν το πικνίκ που αποτέλεσε τον πυρήνα της προσπάθειας γνωριμίας της γειτονιάς και της αλληλεπίδρασης των γειτόνων.

Η επιτυχία αυτής της πρώτης προσπάθειας δίνει στην ομάδα τη θέληση και την πρόθεση να επαναληφθούν και στο μέλλον αντίστοιχες γιορτές στην περιοχή.

Η Ομάδα Γειτονιάς του Βαρδάρη του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας θα συνεχίσει τις δράσεις της με την προετοιμασία και παρουσίαση του ημερολογίου «Φύσηξε Βαρδάρης 2022», καθώς και τη διοργάνωση τριών εισαγωγικών εργαστηρίων στη θεματική του συμμετοχικού σχεδιασμού.

 

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας βασίζει τον τρόπο λειτουργίας του στις σύγχρονες κριτικές προσεγγίσεις της επιστήμης της Ψυχολογίας και άλλων κοινωνικών επιστημών, καθώς και του πεδίου των εξαρτήσεων. Βάσει αυτών των προσεγγίσεων, στο πρόγραμμα δίνεται έμφαση στις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις των αιτιών του προβλήματος της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Ταυτόχρονα, τίθενται στο επίκεντρο των υλοποιούμενων παρεμβάσεων οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους, με κύρια προτάγματα τη χειραφέτησή τους και την ανάκτηση της αξιοπρέπειάς τους. Κεντρικοί άξονες των παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται από το πρόγραμμα είναι η έννοια της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των άμεσα ενδιαφερόμενων.