Skip to main content

Θα αναρωτηθεί κανείς Τι σχέση έχει η προσπάθεια για απεξάρτηση με την ιστορική μνήμη;

Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να αναρωτηθούμε: Είναι η εξάρτηση προσωπικό πρόβλημα του κάθε εξαρτημένου; έχει σχέση με το κοινωνικό περιβάλλον του; μπορεί η διαδικασία της απεξάρτησης να είναι μια μοναχική διαδικασία, αποκομμένη από το κοινωνικό και ιστορικό γίγνεσθαι;

Για εμάς η απεξάρτηση όπως και η ιστορία είναι μια πράξη αυτογνωσίας, μια πράξη γνώσης του συλλογικού μας εαυτού. Το παρελθόν, είτε προσωπικό είτε συλλογικό, αφήνει το αποτύπωμά του στο παρόν. Γιατί ο κάθε άνθρωπος επηρεάζεται, αλλά και επιδρά στον τρόπο που εξελίσσεται η ιστορία και ο τρόπος που επιδρά έχει να κάνει με την γνώση. Αξίζει λοιπόν να μάθουμε για τους ανθρώπους που έζησαν εδώ πριν από εμάς, για αυτά που έκαναν, για αυτά που βιώσαν για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε το παρόν. Αξίζει να αναβιώνουμε την ιστορία με τρόπο δημιουργικό για να μάθουμε από τα λάθη των προηγουμένων, να δούμε τι λειτούργησε καλύτερα για εκείνους και τι όχι. Μαθαίνουμε ιστορία για να καταλάβουμε που πατάμε και να σχεδιάσουμε πού θέλουμε να πάμε.

Με στόχο τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης της εβραϊκής κοινότητας την Κυριακή 26/06 στις 18:00 η Ομάδα Γειτονιάς του Βαρδάρη του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας σε συνεργασία με την dot2dot Κοι.Σ.ΕΠ. πραγματοποιεί στην περιπατητική διαδρομή με θέμα «Σπαράγματα» στον Βαρδάρη: Τόποι και Μνήμη της Εβραϊκής Κοινότητας.

Λίγα λόγια για το περιεχόμενο:

Δυτική Θεσσαλονίκη. Δρόμοι, πλατείες, πεζοδρόμια ακόμη και χώροι στάθμευσης, κρατούν στα σπλάχνα τους καλά κρυμμένη την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας καθώς και των άλλων πληθυσμιακών ομάδων, που διέμεναν στην περιοχή. Σήμερα, ο Βαρδάρης και η γύρω δυτική περιοχή, σε τίποτα δε θυμίζει εκείνες τις φτωχικές μεν, αλλά ιδιαίτερα ζωηρές εβραϊκές συνοικίες και τους ανθρώπους που διέμεναν σε αυτές. Στις γειτονιές όμως, ηχούν ακόμη φωνές παιδιών που έπαιζαν ανέμελα, εργάτες που διεκδικούσαν καλύτερες συνθήκες ζωής, αλλά και απελπισμένες φωνές ανθρώπων, λίγο πριν το βίαιο ξεριζωμό τους.

Τόποι και μνήμη, ιστορία, μαρτυρίες και αφηγήσεις μπλέκονται σε μια ξεχωριστή ξενάγηση που στόχο έχει να ανακαλύψει τις πτυχές της ζωής των κατοίκων στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τις μαρτυρικές στιγμές που βίωσαν κατά τη διάρκειά του, μέχρι η πόλη να χάσει σχεδόν ολότελα την εβραϊκή της παρουσία.

Η δράση αυτή απορρέει από την πολύχρονη πετυχημένη συνεργασία της Ομάδας Γειτονιάς του Βαρδάρη του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας με την dot2dot Κοιν.Σ.Επ., καθώς και την ενασχόληση των μελών της ομάδας με τη μελέτη της ιστορίας της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα των άλλοτε κατεξοχήν εβραϊκών περιοχών του Ρεζή Βαρδάρ και του Βαρόνου Χιρς. Σε αυτό το πλαίσιο τον Φεβρουάριο του 2021 η ομάδα πραγματοποίησε τοιχογραφία στην ανατολική περίφραξη του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού με θέμα το Ολοκαύτωμα, η ολοκλήρωση της οποίας πλαισιώθηκε από διαδικτυακές συζητήσεις σχετικά με  την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας με την σημαντική συμβολή ανθρώπων της πανεπιστημιακής κοινότητας, και φορέων πολιτισμού.

Η διαδρομή πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ – Γραφείο Θεσσαλονίκης, Ελλάδα και τη συμβολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, του τμήματος κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος Α.Ε και τη συμμετοχή του μουσικού σχήματος Ρουμπαγιάτ.

Μέρος των εσόδων θα διατεθεί στην Ομάδα Γειτονιάς του Βαρδάρη του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας για δράσεις πολιτισμού και παρεμβάσεις μικρής κλίμακας στην περιοχή του Βαρδάρη.

Περισσότερες πληροφορίες:

Τηλ. 231 124 2382

Mail: info@dot2dot.gr