Skip to main content

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας ευχαριστεί θερμά τον Δήμαρχο Σητείας και όλη τη Δημοτική Αρχή για τη δωρεάν παραχώρηση χρήσης δημοτικού ακινήτου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας – ΕΛΚΕ Α.Π.Θ.).

Η δωρεάν παραχώρηση χρήσης του δημοτικού ακινήτου γίνεται με σκοπό τη στέγαση του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας, που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας και λειτουργεί με τη συνεργασία του Ο.ΚΑ.ΝΑ. και την υποστήριξη της Α.μ.Κ.Ε. «Κόντρα».

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας λειτουργεί από το 2008 και παρέχει τις υπηρεσίες του δωρεάν. Αναπτύσσει δράσεις σε δύο επίπεδα:
α) υποστηρίζει ανθρώπους με πρόβλημα εξάρτησης από παράνομες και νόμιμες ψυχοτρόπες ουσίες, καθώς και μέλη του οικογενειακού και φιλικού τους περιβάλλοντος, και
β) πραγματοποιεί παρεμβάσεις σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα με κύριο στόχο την πρόληψη του προβλήματος της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων.

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας είναι κομμάτι του δικτύου των Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Α.Π.Θ., τα οποία λειτουργούν επίσης σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Χανιά. Στα οχτώ χρόνια λειτουργίας του έχει αναπτύξει πολυδιάστατη δράση στην τοπική κοινωνία, παρέχοντας υπηρεσίες σε ανθρώπους με προβλήματα εξάρτησης ή/ και άλλα ψυχοκοινωνικά προβλήματα, στα μέλη του οικογενειακού τους περιβάλλοντος, σε εκπαιδευτικούς, εφήβους και νέους, γονείς εφήβων και νέων, λειτουργούς υγείας- πρόνοιας και συλλογικούς φορείς.

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας βασίζει τον τρόπο λειτουργίας του στις σύγχρονες κριτικές προσεγγίσεις της επιστήμης της Ψυχολογίας και άλλων κοινωνικών επιστημών, καθώς και του πεδίου των εξαρτήσεων. Βάσει αυτών των προσεγγίσεων, στο πρόγραμμα δίνεται έμφαση στις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις των αιτιών του προβλήματος της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Ταυτόχρονα, τίθενται στο επίκεντρο των υλοποιούμενων παρεμβάσεων οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους, με κύρια προτάγματα τη χειραφέτησή τους και την ανάκτηση της αξιοπρέπειάς τους. Κεντρικοί άξονες των παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται από το πρόγραμμα είναι η έννοια της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των άμεσα ενδιαφερόμενων.