Skip to main content

Την Τετάρτη 10/04 είχαμε την χαρά να φιλοξενήσουμε στον χώρο του στεκιού του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Θεσσαλονίκης* 20 εργαζόμενους – ες από την Γερμανία, στο πλαίσιο ενός επιμορφωτικού – εκπαιδευτικού ταξιδιού με τίτλο «Θεσσαλονίκη: Μνήμες της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα». Το ταξίδι διοργάνωσε η επιμορφωτική εταιρεία LEA, που είναι το κοινωφελές εκπαιδευτικό όργανο του συνδικάτου «Εκπαίδευση και Επιστήμη» (GEW) του ομοσπονδιακού κρατιδίου της Έσσης.

Μέλη της Ομάδα γειτονιάς του Βαρδάρη παρουσίασαν το έργο της ομάδας, εξιστόρησαν την τραγική πορεία της εβραϊκής κοινότητας της πόλης και τέλος, μέσα από φωτογραφικό υλικό ξενάγησαν τους/τις επισκέπτες/ριες στην τοιχογραφία της ομάδας που είναι αφιερωμένη στο Ολοκαύτωμα. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε επίσης ο καθοριστικός ρόλος της εκμάθησης της ιστορίας στην διαδικασία της απεξάρτησης.

Να ευχαριστήσουμε πολύ την επιμορφωτική εταιρεία LEA για την την όμορφη και εποικοδομητική για όλους/ες συνάντηση.

*Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Α.Π.Θ. λειτουργεί με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας και τη συνεργασία του Ο.ΚΑ.ΝΑ. και υποστηρίζει ανθρώπους με προβλήματα εξάρτησης από ναρκωτικά, αλκοόλ ή/και τυχερά παιχνίδια

Παρουσίαση της τοιχογραφίας για το Ολοκαύτωμα στους/στις συμμετεχοντες-ουσες του επιμορφωτικου ταξιδιού, με τίτλο "Θεσσαλονίκη: Μνήμες της Γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα"
Παρουσίαση της τοιχογραφίας για το Ολοκαύτωμα στους/στις συμμετεχοντες-ουσες του επιμορφωτικου ταξιδιού, με τίτλο “Θεσσαλονίκη: Μνήμες της Γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα”
Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας βασίζει τον τρόπο λειτουργίας του στις σύγχρονες κριτικές προσεγγίσεις της επιστήμης της Ψυχολογίας και άλλων κοινωνικών επιστημών, καθώς και του πεδίου των εξαρτήσεων. Βάσει αυτών των προσεγγίσεων, στο πρόγραμμα δίνεται έμφαση στις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις των αιτιών του προβλήματος της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Ταυτόχρονα, τίθενται στο επίκεντρο των υλοποιούμενων παρεμβάσεων οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους, με κύρια προτάγματα τη χειραφέτησή τους και την ανάκτηση της αξιοπρέπειάς τους. Κεντρικοί άξονες των παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται από το πρόγραμμα είναι η έννοια της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των άμεσα ενδιαφερόμενων.