Skip to main content

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας στα πλαίσια των δράσεων πολιτισμού που αναπτύσσει είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί κατά το τελευταίο τρίμηνο αξιόλογους χώρους πολιτισμού της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής.

Η άμεση ανταπόκριση των υπεύθυνων του κάθε χώρου, η διάθεσή τους και η θερμή υποδοχή τους διευκόλυνε και εμπλούτισε το περιεχόμενο των πολιτιστικών μας δράσεων. Παρακάτω ακολουθεί μια σύντομη αποτίμηση της κάθε δράσης:

Νοέμβριος

Τον μήνα Νοέμβριο επισκεφτήκαμε την έκθεση “Ο σεισμός όπως τον ζήσαμε εμείς” που έλαβε χώρα στο Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων στο Μύλο του Παππά. Εκεί είχαμε τη δυνατότητα να συνομιλήσουμε με την ιστορικό και υπεύθυνη του μουσείου Ντίνα Κώντσα και μέσω της προφορικής ιστορίας να περιηγηθούμε στην ιστορία του τόπου μας . Σταθμοί ήταν οι σεισμοί που σημειώθηκαν στην Θεσσαλία από το 1941 έως το 2021. Ευχαριστούμε θερμά το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων και την Κωνσταντίνα Κόντσα για την ακόμα μια φορά ζεστή υποδοχή και την ζωντανή της ξενάγηση.

Δεκέμβριος

Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «Η Παιδεία στην Αντίσταση» τα μέλη του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας στις 7 Δεκεμβρίου επισκέφτηκαν το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λάρισας. Εκέι είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον ιστορικό και υπεύθυνο του μουσείου Βαγγέλη Ρεμπάπη και να προβληματιστούμε γύρω από τη σημασία της αντίστασης και την αξία της παιδείας σε καιρούς πολέμου, όπως ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Η συγκεκριμένη θεματική ενότητα συνδέθηκε με την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών σεμιναρίων που αφορούσαν στην ενημέρωση γύρω από την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης δίνοντας έμφαση στο παράδειγμα της εκπάιδευσης, της τέχνης και της οργάνωσης της κοινωνίας στις απελευθερωμένες περιοχές της Ελλάδας την περίοδο του 1943-1944. Τα σεμινάρια αυτά έλαβαν χώρα στο στέκι του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισαςκαι στόχο είχαν να ανδείξουν σημαντικά ιστορικά παραδείγματα απελευθέρωσης και αντίστασης που σημειώθηκαν την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα. Ευχαριστούμε θερμά τον ιστορικό Βαγγέλη Ρεμπάμπη για την θερμή φιλοξενία, την συνεργασία και την εμπνευστική ξενάγηση στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λάρισας.

Ιανουάριος

Στις 24 Ιανουαρίου τα μέλη του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας παρευρέθηκαν στην ομιλία της ομότιμης καθηγήτριας Ιστορίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κα. Μαρία Ευθυμίου με θέμα: Τα κεντρικά σημεία της Ιστορίας του Ελληνισμού από τους αρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα” στο Δημοτικό Θέατρο Τυρνάβου.

Στις 25 Ιανουαρίου με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος πραγματοποιήθηκε παρουσίαση –συζήτηση από τον Μανώλη Χαλεπούδη στέλεχος του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας με θέμα τον «Αντισημιτισμό και το Ολοκαύτωμα». Η παρουσίαση έλαβε χώρα στο στέκι του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας και η συζήτηση που ακολούθησε ανέδειξε προβληματισμούς γύρω από την ιστορία των στρατοπέδων συγκέντρωσης ,τη βία και τον κυνισμό του ναζισμού απέναντι στην εξόντωση χιλιάδων ανθρώπων.

Την Παρασκευή στις 26 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη και ξενάγηση στην @Ιερά Μονή του Τίμιου Προδρόμου στην Ανατολή Αγιάς από μέλη του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας στο πλαίσιο της ομάδας πολιτισμού που δραστηριοποιείται στο στέκι του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας . Με αφορμή τις πλημμύρες που σημειώθηκαν στη Θεσσαλία η ομάδα πολιτισμού αποφάσισε να ενημερωθεί και να ασχοληθεί με την προστασία του περιβάλλοντος και να αναζητήσει παραδείγματα ενός οικολογικού τρόπου ζωής. Έτσι ήρθε σε επαφή με το γυναικείο Μοναστήρι του Τίμιου Προδρόμου στην Ανατολή Αγιάς έχοντας την ευκαιρία να δει από κοντά πώς στήνεται μια πραγματική οικο-κοινότητα. Με την καθοδήγηση της Ηγουμένης Θεοδέκτης και των άλλων μοναχών λάβαμε σημαντικές συμβουλές για τη βιολογική καλλιέργεια και κτηνοτροφία καθώς και για την σημασία της συνύπαρξης και της κοινότητας. Ευχαριστούμε βαθειά την Ηγουμένη Θεοδέκτη και τις μοναχές της Μονής που μας δέχτηκαν και είμαστε ευγνώμονες για την ζεστή φιλοξενία, τα νόστιμα γλυκίσματα και για τις αξίες που κατάφεραν να μας εμφυσήσουν.

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας βασίζει τον τρόπο λειτουργίας του στις σύγχρονες κριτικές προσεγγίσεις της επιστήμης της Ψυχολογίας και άλλων κοινωνικών επιστημών, καθώς και του πεδίου των εξαρτήσεων. Βάσει αυτών των προσεγγίσεων, στο πρόγραμμα δίνεται έμφαση στις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις των αιτιών του προβλήματος της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Ταυτόχρονα, τίθενται στο επίκεντρο των υλοποιούμενων παρεμβάσεων οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους, με κύρια προτάγματα τη χειραφέτησή τους και την ανάκτηση της αξιοπρέπειάς τους. Κεντρικοί άξονες των παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται από το πρόγραμμα είναι η έννοια της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των άμεσα ενδιαφερόμενων.