Skip to main content

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας, στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που αναπτύσσει  στην κοινότητα, συνεργάζεται από το Σεπτέμβριο του 2020  με το Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων (ΚΕΑΝ), έναν μη κυβερνητικό οργανισμό που αναλαμβάνει την υποδοχή, τη φιλοξενία και τη φροντίδα ασυνόδευτων, ανήλικων αγοριών,  προσφύγων από εμπόλεμες ζώνες.

Στόχος της συνεργασίας είναι η πραγματοποίηση μαθημάτων εκμάθησης κιθάρας και κρουστών στα ασυνόδευτα παιδιά, εντάσσοντας με αυτό τον τρόπο μία ιδιαίτερα δημιουργική δράση σε μία καθημερινότητά με αντικειμενικές δυσκολίες και αδιέξοδα. Η λογική πίσω από τέτοιας φύσης δράσεις, εκτός από την προαγωγή της μάθησης και της δημιουργίας, είναι η σε βάθος γνωριμία με τους ανθρώπους και η διερεύνηση πιθανών αιτημάτων στα οποία το ΠΠΑΛ μπορεί να απαντήσει έμμεσα η άμεσα.

Από το Νοέμβρη του 2020 τα μαθήματα μουσικής γίνονται διαδικτυακά σε εβδομαδιαία βάση, γεγονός που αν και δυσκόλεψε τη διεξαγωγή τους, κράτησε το ενδιαφέρον των παιδιών ζωντανό για τη δράση και η εξέλιξη τους σε συνολικό επίπεδο (εκμάθηση μουσικής, επίπεδο συνεργασίας) είναι εντυπωσιακή!

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας βασίζει τον τρόπο λειτουργίας του στις σύγχρονες κριτικές προσεγγίσεις της επιστήμης της Ψυχολογίας και άλλων κοινωνικών επιστημών, καθώς και του πεδίου των εξαρτήσεων. Βάσει αυτών των προσεγγίσεων, στο πρόγραμμα δίνεται έμφαση στις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις των αιτιών του προβλήματος της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Ταυτόχρονα, τίθενται στο επίκεντρο των υλοποιούμενων παρεμβάσεων οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους, με κύρια προτάγματα τη χειραφέτησή τους και την ανάκτηση της αξιοπρέπειάς τους. Κεντρικοί άξονες των παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται από το πρόγραμμα είναι η έννοια της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των άμεσα ενδιαφερόμενων.