Skip to main content

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας συμμετέχει στην ημερίδα που διοργανώνει το Σωματείο των Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών με τίτλο «Η Πρόκληση της Συνεργασίας στις Δομές Αντιμετώπισης της Εξάρτησης. Συνδέσεις, Φραγμοί, Προοπτικές», στις 18 Μαρτίου 2016.

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας θα συμμετάσχει με εισήγηση του Σ. Λαϊνα, Ψυχολόγο, Δρ. Ψυχολογίας, Συντονιστή των Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας, με τίτλο “Η αντίσταση στην αλλοτρίωση ως βάση συνεργασίας στο πεδίο των εξαρτήσεων”.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το Σωματείο των Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών διοργανώνει ημερίδα με θέμα: «Η Πρόκληση της Συνεργασίας στις Δομές Αντιμετώπισης της Εξάρτησης. Συνδέσεις, Φραγμοί, Προοπτικές».

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο Αεριοφυλάκιο Ι της «Τεχνόπολης» του Δήμου Αθηναίων, την Παρασκευή, 18 Μαρτίου, και ώρες 9.30-13.30.

Σκοπός της είναι να αναδειχθεί ότι για μια σύγχρονη, ειλικρινή προσέγγιση και αποτελεσματική αντιμετώπιση του κοινωνικού φαινομένου της εξάρτησης από ουσίες, εν μέσω εξέλιξης μιας πολύπλευρης κρίσης με ορατές πτυχές καταστροφής, καθίσταται εκ των ων ουκ άνευ η συμπόρευση σε δρόμους «υγιών» συνεργειών και δικτύωσης δομών, εργαζομένων, κοινότητας, στη βάση ενός διαρκούς κριτικού διαλόγου που θα αντλεί από τη διαφορετικότητα.

Εκτός από εργαζομένους/ες των Κέντρων Πρόληψης, εισηγητές στην ημερίδα θα είναι ο Γ.Γ. του Υπουργείου Υγείας, κος. Γιαννουλάτος, καθώς και εργαζόμενοι/ες του 18 ΑΝΩ (ΨΝΑ), του ΚΕΘΕΑ, του ΟΚΑΝΑ, του ΠΕΘΕΑ ΑΡΓΩ (ΨΝΘ), του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας (ΑΠΘ).

Στο πρώτο τραπέζι η θεματική έμφαση θα δοθεί στις θεσμικές παραμέτρους/προϋποθέσεις της συνεργασίας.

Στο δεύτερο τραπέζι η θεματική έμφαση θα δοθεί στον «ανθρώπινο παράγοντα».

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη της «Τεχνόπολης» του Δήμου Αθηναίων.

Χορηγοί επικοινωνίας είναι ο Ρ/Σ 105,5 Στο Κόκκινο, η εφημερίδα Δρόμος, η ιστοσελίδα dikaiologitika και η ιστοσελίδα Virus.

Το Δ.Σ. του Σωματείου

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας βασίζει τον τρόπο λειτουργίας του στις σύγχρονες κριτικές προσεγγίσεις της επιστήμης της Ψυχολογίας και άλλων κοινωνικών επιστημών, καθώς και του πεδίου των εξαρτήσεων. Βάσει αυτών των προσεγγίσεων, στο πρόγραμμα δίνεται έμφαση στις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις των αιτιών του προβλήματος της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Ταυτόχρονα, τίθενται στο επίκεντρο των υλοποιούμενων παρεμβάσεων οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους, με κύρια προτάγματα τη χειραφέτησή τους και την ανάκτηση της αξιοπρέπειάς τους. Κεντρικοί άξονες των παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται από το πρόγραμμα είναι η έννοια της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των άμεσα ενδιαφερόμενων.