ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - Τμήμα Ψυχολογίας
με τη χρηματοδότηση του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ και τη συνεργασία του ΟΚΑΝΑ

Απολογισμός διημέρου εκδηλώσεων με την Παιδαγωγική Ομάδα Σκασιαρχείο- Πειραματικοί ψηλαφισμοί για ένα σχολείο της κοινότητας

Το Δίκτυο Συνεργασίας Εκπαιδευτικών και το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας διοργάνωσαν το περασμένο Σαββατοκύριακο ένα διήμερο εκδηλώσεων, σε συνεργασία με την Παιδαγωγική Ομάδα Σκασιαρχείο- Πειραματικοί ψηλαφισμοί για ένα σχολείο της κοινότητας.

Το Σάββατο 11 Μαΐου πραγματοποιήθηκε προβολή της ταινίας «Η μάθηση είναι ιερή!: στα πρώτα βήματα μιας τάξης Freinet (2014)», η οποία παρουσιάζει το παράδειγμα ενός σχολείου το οποίο λειτουργεί εξολοκλήρου βάσει της παιδαγωγικής Freinet. Με αφορμή την ταινία, οι προσκεκλημένες ομιλήτριες Στέλλα Μπαδικιάν (Εκπαιδευτικός, μέλος του Σκασιαρχείου) και Φωτεινή Παπαρήγα (Εκπαιδευτικός, μέλος του Σκασιαρχείου) συντόνισαν ανοιχτή συζήτηση για την παιδαγωγική Freinet και τις βασικές αρχές της. Ακολούθησαν δύο εργαστήρια από τις προσκεκλημένες  για τις τεχνικές «Τι νέα;» και «Συμβούλιο τάξης» της παιδαγωγικής Freinet.

Την Κυριακή 12 Μαΐου πραγματοποιήθηκε εργαστήρι με μια ακόμη τεχνική της παιδαγωγικής Freinet, το «Ελεύθερο Κείμενο», από τις δύο προσκεκλημένες. Αφού παρουσιάστηκαν τα βασικά βήματα αυτής της τεχνικής κάναμε μια πρακτική εφαρμογή αυτής με την καθοδήγηση της κας Μπαδικιάν και της κας Παπαρήγα. Συνεργαστήκαμε και δημιουργήσαμε στην πράξη προσπαθώντας να κατανοήσουμε την συγκεκριμένη τεχνική και τα οφέλη που μπορεί να έχει η εφαρμογή της στο πλαίσιο της σχολικής τάξης.

Τα εργαστήρια του διημέρου παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί, λειτουργοί υγείας και γονείς με ενδιαφέρον και θετική διάθεση.

Ευχαριστούμε θερμά:

Τον Οργανισμό Ανάπτυξης Σητείας (ΟΑΣ) για την υποστήριξη στην υλοποίηση του διημέρου.

Το 4ο Δημοτικό Σχολείο Σητείας και την κα Αραμπατζή, Δ/ντρια του σχολείου, για τη φιλοξενία του διημέρου.

Την Παιδαγωγική Ομάδα Σκασιαρχείο και τις κυρίες Μπαδικιάν και Παπαρήγα για την παρουσία και την εποικοδομητική συνεργασία.

Για τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στο Δίκτυο Συνεργασίας Εκπαιδευτικών, η επόμενη συνάντηση του Δικτύου έχει οριστεί για την Δευτέρα 20 Μαΐου στις 7μμ, στο χώρο του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας (Μ.Καταπότη 57).

* Το Δίκτυο Συνεργασίας Εκπαιδευτικών για Θέματα Πρόληψης της Εξάρτησης και άλλων Ψυχοκοινωνικών προβλημάτων είναι μια προσπάθεια εκπαιδευτικών που έχει βασικό στόχο την αλληλοϋποστήριξη και την αλληλοβοήθεια μεταξύ τους σε θέματα που αφορούν τη σχολική κοινότητα και το ρόλο του εκπαιδευτικού μέσα σε αυτήν, με κοινό όραμα μια πιο ουσιαστική εκπαίδευση. Επιπλέον, στόχος του δικτύου είναι ο σχεδιασμός εκδηλώσεων και δράσεων ανάδειξης εναλλακτικών παραδειγμάτων εκπαίδευσης, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη των εξαρτήσεων και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων.