Skip to main content

Η «Ομάδα Γειτονιάς του Βαρδάρη του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας προχωράει στην έκδοση του πέμπτου κατά σειρά θεματικού ημερολογίου «Φύσηξε Βαρδάρης» που επιμελείται ο Θωμάς Κοροβίνης.

Το ημερολόγιο για το 2024, μετά την επιτυχημένη πορεία του περσινού, έχει ως θέμα «Τα τραγούδια του Βαρδάρη». Πρόκειται για μια πρωτότυπη πολυσυλλεκτική ατζέντα στις σελίδες της οποίας φιλοξενούνται τραγούδια. Ο κάθε μήνας κάνει την είσοδό του με μια μουσική πρόταση. Για ακόμη μια φορά εξαίρετοι μουσικοί, (Περικλής Βραχνός, Θανάσης Γκαϊφύλλιας, Καίσαρας Κίκης, Αλμπένα Κούτοβα, Γιάννης Μήτσης και Θωμάς Πέτρου, Δημήτρης Μυστακίδης, Δημήτρης Νικολούδης, Γιώργος Χριστιανάκης, Γιώργος Χριστοδούλου), και μουσικά σχήματα (The Speakeasies swing band, Ψύλλοι στ’ άχυρα, η μουσική ομάδα του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Θεσσαλονίκης με την συμμετοχή του Γιάννη Τσιάτσου) συμμετέχουν με μια επανεκτέλεση μια διασκευή, κάποιο πρωτότυπο τραγούδι, ή τη μελοποίηση κάποιου ποιήματος, που αναφέρονται στη Θεσσαλονίκη, τον Βαρδάρη, την ατμόσφαιρά του.

Σ’ αυτή την ατμόσφαιρα μας εισάγουν και τα κείμενα σημαντικών λογοτεχνών (Θωμάς Κοροβίνης, Εύη Κουτρουμπάκη, Κώστας Μπαρμπάτσης) που αναφέρονται στα τραγούδια του Βαρδάρη, στα κέντρα διασκέδασης της περιοχής, σε γνωστούς μουσικούς-συνθέτες (Καλδάρας, Βαμβακάρης, Μπίνης, Τσιτσάνης), καθώς και σε καθημερινούς ανθρώπους που έγραψαν τη δική τους ιστορία μέσα και έξω από αυτά.

Δύο εξαίρετοι εικαστικοί ο Σώτος Ζαχαριάδης και η Λευκή Χριστίδου συνδράμουν, με ζωγραφικά έργα που παραχώρησαν, στο αισθητικό αποτέλεσμα του ημερολογίου.

Το κάθε ημερολόγιο περιλαμβάνει CD της μουσικής συλλογής καθώς και έναν μοναδικό κωδικό για την ακρόασή του από υπολογιστή ή smartphone.

Όλοι οι μουσικοί, συνθέτες και καλλιτέχνες συμμετέχουν αφιλοκερδώς. Τα έσοδα από την πώληση και αυτού του ημερολογίου θα διατεθούν από την «Ομάδα Γειτονιάς του Βαρδάρη» για δράσεις και παρεμβάσεις στην περιοχή του Βαρδάρη.

Σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς, που η αλληλεγγύη και η αφιλοκερδής συμμετοχή δεν είναι αυτονόητες, η παρουσία αυτών των εμπνευσμένων μουσικών, εικαστικών, λογοτεχνών, που εναπόθεσαν τη δική τους ψηφίδα για τη δημιουργία αυτού του ημερολογίου, συνθέτοντας, γράφοντας, ηχογραφώντας ή παραχωρώντας το έργο τους, ηχεί σαν μια νότα αισιοδοξίας.

Σημεία πώλησης:

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – Έτσι κάνουν οι μπαλαρίνες – Ακυβέρνητες Πολιτείες Συνεργατικό Βιβλιοπωλείο – Καφέ – ΝΟΥΣ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ – Βιβλιοπωλείο/Εκδόσεις Το Κεντρί – Ίαμβος (Πυλαία) – γιάφκα βιβλιοπωλείο – bookartia.gr – Bookbox.gr – ΣΑΙΞΠΗΡΙΚόΝ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ-ΕΚΔΟΣΕΙΣ – Ποέτα Συνεταιριστικό Βιβλιοπωλείο Καφέ – ΜΟΝΟΚΥΚΛΟ – Συνεταιρισμός ‘Το κουκούλι’ – Εκλεκτίκ – Το Ωραίον Ντεπώ – Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας / Self-Help Promotion Program Θεσσαλονίκης – iWrite – η δική σου ιδέα σε βιβλίο – The Little Cup – Χαρτομάνι – ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ – Κήπος Σεμινάρια – Entopica bakaleria – KOYKOY bar (Ρωμαϊκή Αγορά)

ΧΑΝΙΑ – Terra Verde-chania

ΛΑΡΙΣΑ – Αχ.Καλτσάς & ΣΙΑ ΟΕ

ΡΑΨΑΝΗ – Βιβλιοθήκη Ραψάνης Ραψανη

ΣΗΤΕΙΑ – Κατάστημα Κοντογιωργάκη, Ελευθερίου Βενιζέλου 55

ΑΘΗΝΑ – Σελίδα 17 – red n’ noir

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας βασίζει τον τρόπο λειτουργίας του στις σύγχρονες κριτικές προσεγγίσεις της επιστήμης της Ψυχολογίας και άλλων κοινωνικών επιστημών, καθώς και του πεδίου των εξαρτήσεων. Βάσει αυτών των προσεγγίσεων, στο πρόγραμμα δίνεται έμφαση στις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις των αιτιών του προβλήματος της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Ταυτόχρονα, τίθενται στο επίκεντρο των υλοποιούμενων παρεμβάσεων οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους, με κύρια προτάγματα τη χειραφέτησή τους και την ανάκτηση της αξιοπρέπειάς τους. Κεντρικοί άξονες των παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται από το πρόγραμμα είναι η έννοια της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των άμεσα ενδιαφερόμενων.