Skip to main content

Ο Εριχ Φρομ σε μια συνέντευξη του 1960 αναλύει τον τρόπο με τον οποίο η δομή των  σύγχρονων κοινωνιών επηρεάζει τον ψυχισμό των ανθρώπων, καθώς και το ρόλο των επαγγελματιών υγείας στις δυτικές κοινωνίες.

Ο Έριχ Φρομ (1900 – 1980) ήταν Γερμανός ψυχαναλυτής, κοινωνιολόγος και φιλόσοφος. Γεννήθηκε στη Γερμανία και σπούδασε κοινωνιολογία και ψυχολογία στα πανεπιστήμια της Χαϊδελβέργης, της Φρανκφούρτης και του Μονάχου. Το 1934 μετανάστευσε στις ΗΠΑ, όπου δίδαξε στα Πανεπιστήμια Κολούμπια, Γέιλ και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Eίναι γνωστός για την κριτική του στο έργο του  Φρόιντ. Στα έργα του «Ο φόβος μπροστά στην ελευθερία» και «Ο άνθρωπος για τον εαυτό του» συνδυάζει τη φιλοσοφία, την πολιτική σκέψη και την ψυχολογία.

Ο Φρομ είναι ένας από τους σημαντικότερους υπαρξιακούς φιλοσόφους και ψυχολόγους του 20ου αιώνα.

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας βασίζει τον τρόπο λειτουργίας του στις σύγχρονες κριτικές προσεγγίσεις της επιστήμης της Ψυχολογίας και άλλων κοινωνικών επιστημών, καθώς και του πεδίου των εξαρτήσεων. Βάσει αυτών των προσεγγίσεων, στο πρόγραμμα δίνεται έμφαση στις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις των αιτιών του προβλήματος της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Ταυτόχρονα, τίθενται στο επίκεντρο των υλοποιούμενων παρεμβάσεων οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους, με κύρια προτάγματα τη χειραφέτησή τους και την ανάκτηση της αξιοπρέπειάς τους. Κεντρικοί άξονες των παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται από το πρόγραμμα είναι η έννοια της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των άμεσα ενδιαφερόμενων.