Skip to main content

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Πρόγραμμα εκπαίδευσης στις κριτικές προσεγγίσεις του πεδίου των εξαρτήσεων (340 ωρών)

Στο πλαίσιο του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης, ΚΕΔΙΒΙΜ του Α.Π.Θ., θα υλοποιηθεί πρόγραμμα επιμόρφωσης με τίτλο:
«Πρόγραμμα εκπαίδευσης στις κριτικές προσεγγίσεις του πεδίου των εξαρτήσεων»

Σκοπός

Σκοπός του προγράμματος είναι η εκπαίδευση επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων στις σύγχρονες κριτικές επιστημονικές αντιλήψεις για τις αιτίες και τους τρόπους αντιμετώπισης και πρόληψης του φαινομένου της εξάρτησης.

Γενικές πληροφορίες

Επιστημονικός Υπεύθυνος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι ο κ. Φοίβος Ζαφειρίδης, Ψυχίατρος, τ. Αναπλ. Καθηγητής Ψυχολογίας των Εξαρτήσεων, Επιστημονικά Υπεύθυνος των Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Α.Π.Θ.
Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα προβλέπεται θεωρητική εκπαίδευση 160 ωρών και πρακτική άσκηση 180 ωρών, προκειμένου να υπάρξει σύνδεση της διδασκόμενης θεωρίας με τις κριτικές προσεγγίσεις στο πεδίο. Η πρακτική άσκηση θα λαμβάνει χώρα στα Προγράμματα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Α.Π.Θ. (Π.Π.Α.), είτε σε χώρους απεξάρτησης και πρόληψης (για ήδη εργαζόμενους σε αυτές τις δομές), με τη μορφή υλοποίησης εργασιών οι οποίες συνδέουν τη διδαχθείσα ύλη με την επαγγελματική πρακτική  και υπό την εποπτεία των εκπαιδευτών. Το Π.Π.Α. αποτελεί μια διακριτή πρόταση απεξάρτησης στη χώρα, η οποία βασίζεται στις κριτικές προσεγγίσεις του πεδίου των εξαρτήσεων και λειτουργεί σε τέσσερις πόλεις της χώρας (www.selfhelp.gr).
Στα θεωρητικά σεμινάρια τα οποία θα λαμβάνουν χώρα στο Πρόγραμμα Ενταξιακών, Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Δράσεων των Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας (Ραψάνη Λάρισας) θα διδάσκουν καταξιωμένοι επιστήμονες του πεδίου των εξαρτήσεων στη χώρα.

Σε ποιους απευθύνεται

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε επιστήμονες υγείας, κοινωνικούς επιστήμονες και απόφοιτους ανθρωπιστικών επιστημών, πού είτε ενδιαφέρονται για το πεδίο των εξαρτήσεων, είτε ήδη εργάζονται σε αυτό. Επίσης, κατά περίπτωση γίνονται δεκτοί στο πρόγραμμα εργαζόμενοι σε αναγνωρισμένους φορείς πρόληψης και θεραπείας των εξαρτήσεων. Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα απευθύνεται σε:
• Γιατρούς (ενδεικτικά και όχι αποκλειστικά: Ψυχιάτρους, Γενικούς Γιατρούς)
• Ψυχολόγους
• Κοινωνιολόγους
• Νομικούς / Δικαστικούς
• Κοινωνικούς Ανθρωπολόγους
• Κοινωνικούς Λειτουργούς
• Εκπαιδευτικούς (Ά βάθμιας και Β’ βάθμιας εκπαίδευσης)
• Νοσηλευτές

Παροχές προγράμματος

• Εκπαιδευτικό υλικό (άρθρα, βιντεοδιαλέξεις, παρουσιάσεις power point, e-books, σημειώσεις, προτεινόμενη βιβλιογραφία)
• Οδηγός μελέτης
• Βεβαίωση συμμετοχής
• Πιστοποιητικό επιμόρφωσης με τις αντίστοιχες μονάδες ECTS (22)

Κόστος συμμετοχής

Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στο ποσό των 350,00 € ανά εκπαιδευόμενο. Τα δίδακτρα καταβάλλονται σε μια, δύο ή τρεις δόσεις. Η τελευταία δόση πρέπει να καταβληθεί πριν τη λήξη του προγράμματος.
Στο κόστος συμμετοχής συμπεριλαμβάνεται η παροχή ημιδιατροφής, καθώς και διαμονής σε δίκλινο ή τρίκλινο δωμάτιο κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των θεωρητικών σεμιναρίων. Στο κόστος συμμετοχής περιλαμβάνονται όλα τα λειτουργικά έξοδα του σεμιναρίου, πλην της αμοιβής εκπαιδευτών/τριων η οποία δεν προβλέπεται.
Σημαντικές ημερομηνίες:
Έναρξη προγράμματος: 1 Νοεμβρίου 2020
Λήξη προγράμματος: 30 Ιουνίου 2021
Αιτήσεις γίνονται δεκτές από 31/7/2020 έως 15/10/2020

Αναλυτικές πληροφορίες – Κατάθεση αιτήσεων:

Αναλυτικές πληροφορίες για τη συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, τα κριτήρια επιλογής καθώς και για την αίτηση συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να αντλήσουν από τον εξής σύνδεσμο: http://www.diaviou.auth.gr/programs/programma-ekpedefsis-stis-kritikes-prosengisis-tou-pediou-ton-exartiseon/
Επικοινωνία
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να επικοινωνούν με τη γραμματεία του προγράμματος στο email: education@selfhelp.gr και μετά τις 24/8 και στο τηλέφωνο 2495061191.

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας βασίζει τον τρόπο λειτουργίας του στις σύγχρονες κριτικές προσεγγίσεις της επιστήμης της Ψυχολογίας και άλλων κοινωνικών επιστημών, καθώς και του πεδίου των εξαρτήσεων. Βάσει αυτών των προσεγγίσεων, στο πρόγραμμα δίνεται έμφαση στις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις των αιτιών του προβλήματος της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Ταυτόχρονα, τίθενται στο επίκεντρο των υλοποιούμενων παρεμβάσεων οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους, με κύρια προτάγματα τη χειραφέτησή τους και την ανάκτηση της αξιοπρέπειάς τους. Κεντρικοί άξονες των παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται από το πρόγραμμα είναι η έννοια της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των άμεσα ενδιαφερόμενων.